Eiken vloer kopen? Waar moet je op letten?

Overweegt u om een eiken vloer te kopen voor uw woning? Het is een aantrekkelijke en duurzame houtsoort, maar er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden voordat u een aankoop doet. In deze blogpost kijken we naar de verschillende soorten eiken vloeren die verkrijgbaar zijn, waar je op moet letten bij het shoppen en tips om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen. Lees verder om meer te weten te komen!

Merk – Massief hout vs. geconstrueerd

Bij het kopen van eiken vloeren is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen massieve en samengestelde houten vloeren. Massief houten vloeren zijn gemaakt uit één massief stuk eikenhout en zijn de meest authentieke manier om de look en feel van natuurlijk hardhout te krijgen. Een parketvloer bestaat uit lagen eikenhout die aan elkaar zijn gelijmd en bedekt met een dunne laag hardhout. Het is goedkoper dan massief hardhout en kan vaak over beton worden geïnstalleerd, waardoor het een uitstekende optie is voor kelders en andere kamers met betonnen vloeren. Parketvloeren kunnen echter niet opnieuw worden afgewerkt, dus het is belangrijk om het juiste type te kopen voor uw behoeften.

Monsters – Pas op voor vertegenwoordiging

Bij het winkelen voor eikenhouten vloeren is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke afbeeldingen van monsters die vaak worden gebruikt om het hout te versieren. Monsters zijn al eeuwenlang populair, maar de laatste jaren zijn ze uitgebreider en ingewikkelder geworden. Om er zeker van te zijn dat u een kwaliteitsproduct koopt, moet u op de hoogte zijn van de verschillende afbeeldingen van monsters die in eiken vloeren te vinden zijn.

De meest voorkomende afbeeldingen van monsters in eikenhouten vloeren zijn draken, zeemonsters en verschillende andere mythische wezens. Deze zijn direct op het hout gedrukt of in het oppervlak uitgesneden. Bij het selecteren van eikenhouten vloeren met deze afbeeldingen is het belangrijk om de kwaliteit van de print of het snijwerk te controleren. Slecht uitgevoerde ontwerpen kunnen de levensduur van uw vloer aanzienlijk verkorten en ervoor zorgen dat deze er minder aantrekkelijk uitziet.

Het is ook belangrijk om te letten op eventuele tekenen van schade of slijtage aan het product. Hoewel enkele kleine krassen of deuken kunnen worden verwacht, moeten diepe groeven of schilfers worden vermeden, omdat deze de vloer kunnen verzwakken en de levensduur ervan kunnen verkorten. Bovendien, als u kant-en-klare eikenhouten vloeren koopt met een monsterafbeelding, moet u deze altijd inspecteren op tekenen van vervaging of verkleuring die kunnen wijzen op slechte kwaliteit of ouderdom.

Door vertrouwd te raken met de verschillende afbeeldingen van monsters in eiken vloeren, kunt u er zeker van zijn dat u een kwaliteitsproduct koopt dat vele jaren meegaat.

Duurzaamheid – Wees voorbereid op deuken

Bij het kiezen van een houten vloer is het belangrijk om rekening te houden met de duurzaamheid van het materiaal. Wit eiken scoort bijvoorbeeld 1360 op de Janka-hardheidsschaal, waardoor het een zeer duurzame optie is voor vloeren. Maar zelfs hardhout kan na verloop van tijd bekrast en gedeukt raken. Om de zichtbaarheid van deuken en krassen te minimaliseren, kiezen veel mensen voor een samengestelde vloer met een dikkere toplaag. Met een samengestelde vloer schuur je diepere krassen en deuken weg, waardoor je vloer er weer als nieuw uitziet.

eiken vloer kopen waar op letten

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je een eiken vloer wilt kopen:

  1. Kwaliteit van het hout: Kijk of de eiken vloer gemaakt is van massief eiken of van gefineerde eikenplanken. Massief eiken is van nature duurzamer en heeft een langere levensduur, maar is vaak duurder dan gefineerde planken.

  2. Structuur: Eiken heeft een prachtige structuur met grote nerven en bijzondere houtkleur. Kijk of de vloer de structuur heeft die je wilt.

  3. Finishing: Eiken vloeren zijn verkrijgbaar in onbehandeld, gelakt, gebeitst of gewaxed. Onbehandeld geeft de natuurlijke kleur van het hout weer, maar heeft wel meer onderhoud nodig. Gelakte en gebeitste vloeren zijn gemakkelijker schoon te houden. Gewaxd zijn minder onderhoud nodig

  4. Certificering: Kijk of de eiken vloer is gecertificeerd door een onafhankelijke organisatie, zoals de Forest Stewardship Council (FSC) of de Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC). Dit garandeert dat het hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen.

  5. Prijs: Eiken vloeren zijn over het algemeen duurder dan vloeren van andere houtsoorten. Bepaal je budget en vergelijk de prijzen van verschillende leveranciers om een goede deal te vinden.

  6. Garantie: Controleer de garantie die het bedrijf aanbiedt. De standaardgarantie is een 1 of 2 jaar garantie, maar sommige bedrijven bieden langere garantie perioden.

eiken vloer waar op letten

Eiken vloer – Controleer de installatievereisten

Als het gaat om het leggen van eikenhouten vloeren op een betonnen ondervloer, zijn er enkele belangrijke overwegingen waarmee u rekening moet houden. Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de betonnen ondervloer voldoet aan de eisen van de vloerenfabrikant. Dit houdt onder meer in dat het waterpas, schoon, droog en structureel gezond is. Ten tweede is het belangrijk ervoor te zorgen dat de betonnen ondervloer voorafgaand aan de installatie wordt getest op vochtgehalte. Hiervoor kunt u een daarvoor bestemde meter gebruiken. Tot slot, als u van plan bent een verlijmde installatiemethode te gebruiken, zorg er dan voor dat de minimale omstandigheden op de bouwplaats aanwezig zijn in de kamer waarin u de vloer legt. Dit zorgt ervoor dat de vloer veilig kan worden afgeleverd en opgeslagen voordat deze wordt gelegd.

Ondervloer – Zorg ervoor dat deze waterpas en schoon is

Wanneer je overweegt een houten vloer te leggen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondervloer vlak en schoon is. Ongelijke gebieden kunnen openingen in de vloer veroorzaken en vuil en puin kunnen installatieproblemen veroorzaken.

Een van de gemakkelijkste manieren om te controleren op een ongelijke ondervloer is door de marmermethode te gebruiken. Pak een paar knikkers en laat ze op de grond vallen. Als ze van elkaar wegrollen, is er een oneffen vlak. Het is belangrijk op te merken dat het nodig kan zijn om plekken op te vullen waar de knikkers niet van elkaar wegrollen om een ​​vlak vlak te creëren.

Als de ondervloer eenmaal waterpas is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze schoon is. Vuil of puin kan problemen veroorzaken bij de installatie, dus het is belangrijk om de vloer grondig te vegen of te stofzuigen voordat u begint.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele installatievereisten voor betonnen vloeren. Afhankelijk van het soort samengesteld hout dat u installeert, kunnen er bepaalde vereisten zijn voor installatie op betonnen vloeren. Neem contact op met de fabrikant voordat u aan uw project begint.

Door deze stappen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw houten vloer op de juiste manier wordt gelegd en jarenlang meegaat.

Afwerkingen – Kies de juiste afwerking en kit

Als het gaat om het kiezen van de juiste afwerking en kit voor uw eikenhouten vloer, heeft u verschillende opties. De beste afwerking en kit hangt af van de houtsoort die u gebruikt, de look die u probeert te bereiken en het soort verkeer dat uw vloer zal ondergaan.

Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar een klassieke, traditionele look, wilt u misschien een afwerking op oliebasis kiezen. Aflakken op oliebasis dringen diep in het hout door en worden na het drogen hard en glanzend, wat zorgt voor een langdurige glans. Dura Seal polyurethaan voor houten vloeren, Rust-Oleum Varathane vloerafwerking op oliebasis en Minwax supersneldrogend polyurethaan voor houten vloeren zijn enkele populaire opties.

Als u op zoek bent naar een moderne, eigentijdse look, wilt u misschien kiezen voor een met zuur uitgeharde afwerking. Met zuur uitgeharde afwerkingen zijn vooral geschikt voor exotische houtsoorten zoals walnoot of Braziliaanse kers, omdat ze de natuurlijke schoonheid van het hout helpen benadrukken. Waterlox is hier een geweldige optie, omdat het diep in het hout doordringt en toch een glanzende afwerking geeft.

Tot slot, als uw vloer bijzonder versleten of dof is, kunt u overwegen deze te screenen voordat u deze afwerkt. Screenen is een proces waarbij het oppervlak van het hout licht wordt geschuurd om eventuele oude afwerkingen of vuil te verwijderen. Dit helpt bij het creëren van een gladde basis voor uw nieuwe afwerking en helpt de natuurlijke schoonheid van het hout naar voren te brengen.

Welke afwerking of kit je ook kiest voor je eikenhouten vloer, overleg vooraf met een professional om er zeker van te zijn dat je het beste product kiest voor jouw specifieke situatie.

Ondervloer – Overweeg de voordelen

Als het om hardhouten vloeren gaat, zijn ondervloeren essentieel voor een stevige en stabiele ondergrond. Ondervloeren helpen geluid te verminderen, isoleren en beschermen tegen vocht. Bij het installeren van een hardhouten vloer, zoals Eiken, is het belangrijk om rekening te houden met de voordelen die een ondervloer kan bieden.

Ondervloeren zijn er in verschillende soorten, die allemaal kunnen worden gebruikt voor hardhouten vloeren. Het meest gebruikte type ondervloer is multiplex, dat is opgebouwd uit meerdere lagen houtfineer die zijn verlijmd en tegen elkaar geperst. Multiplex is sterk en duurzaam en biedt een stabiele basis voor hardhouten vloeren. Het helpt ook om eventuele onvolkomenheden in het vloeroppervlak te egaliseren en kan extra isolatie bieden.

Een ander type ondervloer is beton, wat vaker voorkomt in grotere commerciële gebouwen. Beton kan een duurzamere basis bieden dan multiplex en is ook beter bestand tegen vocht en temperatuurschommelingen. Beton kan echter duurder en moeilijker te installeren zijn dan andere soorten ondervloeren.

Bij het kiezen van een ondervloer voor het leggen van uw parketvloer, is het belangrijk om rekening te houden met de voordelen die elk type biedt. Multiplex is meestal de meest kosteneffectieve optie, terwijl beton misschien wel de beste keuze is voor grotere commerciële gebouwen. Ongeacht welk type u kiest, zorg ervoor dat u een ervaren professional raadpleegt die u kan helpen bepalen welk type het beste bij u past.

Onderhoud – Plan voor regelmatig onderhoud

Het onderhoud van een eiken vloer is belangrijk om hem er op zijn best uit te laten zien en zijn levensduur te verlengen. Het vereist regelmatige reiniging en af ​​en toe opnieuw lakken, afhankelijk van het type afwerking dat wordt gebruikt. Hier zijn enkele tips om uw eikenhouten vloer jarenlang mooi te houden:

1. Stof: Gebruik een stofdweil of stofzuiger om regelmatig grof vuil en schurende materialen van uw vloer te verwijderen.

2. Reinigen: Gebruik een vochtige dweil om uw eikenhouten vloer om de paar weken schoon te maken, of vaker indien nodig. Vermijd het gebruik van water en azijn, reinigingsmiddelen op zeepbasis, was- of stoomreinigers, omdat deze het hout kunnen beschadigen.

3. Poetsen: Het wordt aanbevolen om de houten vloer om de drie tot vijf jaar te polijsten. Dit helpt het hout te beschermen tegen vuil en krassen en geeft ook een mooie glans aan je vloer.

4. Opnieuw aflakken: De meeste hardhouten vloeren kunnen maximaal vier tot vijf keer veilig opnieuw worden afgewerkt, afhankelijk van de dikte en het type afwerking dat wordt gebruikt. Het overspuiten van uw vloer kan helpen om zijn oorspronkelijke schoonheid te herstellen en hem te beschermen tegen verdere schade.

Door goed voor uw eikenhouten vloer te zorgen, blijft deze jarenlang mooi. Met regelmatig onderhoud kunt u dure reparaties voorkomen en uw hardhout er mooi uit laten zien.

Kosten – Breng kwaliteit in evenwicht met prijs

Als het gaat om het kopen van eiken vloeren, zijn de kosten een belangrijke factor. Hoewel het mogelijk is om hardhouten vloeren van hoge kwaliteit te krijgen voor een redelijke prijs, is het belangrijk om de kwaliteit in evenwicht te brengen met de prijs.

Het is belangrijk om uw onderzoek te doen voordat u een aankoop doet. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kosten van materialen en arbeid bij het bekijken van vloeropties. De gemiddelde kosten voor het installeren van hardhouten vloeren zijn bijvoorbeeld $ 3 – $ 10 per vierkante voet voor materialen en $ 3 – $ 8 per vierkante voet voor arbeid, in totaal $ 6 – $ 18 per vierkante voet.

Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van aanbiedingen en deals die u kunnen helpen besparen op uw aankoop. Zo biedt Flooring Supplies een ruime keuze aan eikenhouten vloeren van bekende kwaliteitsmerken als Natura, Barlinek, Kahrs, Junkers en Quickstep.

Voor bredere planken hardhouten vloeren die nieuw zijn gemaakt van massief hout, zijn kosten van $ 15 tot $ 55 per vierkante voet alleen voor materialen gebruikelijk. Het is ook mogelijk om online te kopen en te profiteren van aanbiedingen op hoogwaardige houten vloerafwerkingen in eiken en andere houtsoorten die bij uw vloer passen.

Door uw onderzoek te doen en rekening te houden met de verschillende factoren die verband houden met de kosten, kunt u een hardhouten vloer van hoge kwaliteit vinden die past bij uw budget en doelstellingen voor woningverbetering.

Installatie – een taak voor professionals

Eiken vloeren leggen is geen gemakkelijke taak en moet worden gedaan door ervaren professionals. Het installatieproces is gecompliceerd en fouten kunnen kostbaar zijn. Hier zijn enkele tips waarmee u rekening moet houden bij het inhuren van een professionele installateur:

– Controleer de inloggegevens en het ervaringsniveau van de installateur
– Vraag naar referenties van eerdere klanten om er zeker van te zijn dat de installateur over de vaardigheden en ervaring beschikt om de klus correct uit te voeren
– Zorg ervoor dat de installateur kwaliteitsmaterialen gebruikt, zoals ondervloeren, overgangsstrips en alle benodigde lijmen of bevestigingsmiddelen
– Vraag om een ​​schriftelijke schatting van de installatiekosten alvorens akkoord te gaan met de opdracht.

De tijd nemen om uw onderzoek te doen en een ervaren professional in te huren, kan u op de lange termijn geld besparen. Met de juiste installatie zal uw nieuwe eiken vloer mooi, duurzaam en jarenlang meegaan.